16 Απριλίου 2012

Οι περήφανοι “Greeks” του Ουέλινγκτον


ΜΑΝΩΛΗΣ ΠΑΡΔΑΛΗΣ_

Διαβάζοντας για την επικείμενη επίσκεψη του Ολυμπιακού στην Αυστραλία και το ενδιαφέρον που υπάρχει από φιλάθλους όλων των ομάδων – Παναθηναϊκοί, Αεκτζήδες, Παοκτζήδες, δεν έχουν μολυνθεί από το μικρόβιο της βλακείας που ευδοκιμεί στη χώρα μας - να παρακολουθήσουν το φιλικό που θα δώσει, ήρθες στο μυαλό μου μια ομάδα που πριν από περίπου ένα χρόνο είχε κεντρίσει την προσοχή μου.

Πρόκειται για την Olympic του Ουέλινγκτον. Μία ομάδα, που οι Νεοζηλανδοί – που επίσης ετοιμάζονται να ταξιδεύουν για να δουν τους πρωταθλητές Ελλάδας, ονομάζουν επίσημα «the Greeks». Ιδρυθείσα τη δεκαετία του ΄50 από Ελληνες μετανάστες, κατάφερε να εδραιωθεί στα τοπικά πρωταθλήματα, κατακτώντας τα τελευταία χρόνια σημαντικές διακρίσεις και τίτλους. Είναι η μόνη ομάδα, στην οποία έχει αναγνωρισθεί το δικαίωμα από την πολιτεία, να διατηρεί εθνικά χαρακτηριστικά. Μάλιστα η φανέλα της παραπέμπει – όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες, στην γαλανόλευκη.

Στην ομάδα αυτή που συμμετέχει και φέτος στο πρωτάθλημα – την Κυριακή έγινε η πρώτη αγωνιστική, αγωνίζονται πλέον και ξένοι παίκτες, αλλά ο βασικός κορμός παραμένει αμιγώς ελληνικός – το ίδιο και ο παλμός στην κερκίδα. Δύο από τους πρωταγωνιστές της ομάδας, είναι ο Αντώνης Νεονάκης και ο Μάκης Χαλικιάς. Νέα παιδιά και τα δύο, οι γονείς του πρώτου από την Κρήτη και τον Πειραιά, έχει και μια μικρή κόρη, πρέπει να είναι τεσσάρων ετών τώρα. Ο δεύτερος γεννήθηκε στη Νέα Ζηλανδία, είναι ιδιωτικός υπάλληλος, οι γονείς του είναι από τα Επτάνησα.

Είχα μιλήσει τότε και με τους δύο – μιλούν ελληνικά, αρκετά καλά για ελληνόπουλα δεύτερης γενιάς. Αυτό που μου είχε κάνει εντύπωση, είναι η απάντηση που μου είχε δώσει ο Αντώνης Νεονάκης, στην ερώτηση αν αισθάνεται περισσότερο Ελληνας, ή Νεοζηλανδός. «Εχω κάνει τατουάζ στο στήθος μου την ελληνική σημαία, στο μέρος της καρδιάς. Είμαι ένας Έλληνας, που απλά ζει εδώ. Κι η γυναίκα μου που είναι από εδώ, τώρα μιλάει ελληνικά σιγά – σιγά και η μικρή μου τα μιλάει.»¨

Α, να μην το ξεχάσω. Ο Μάκης δηλώνει «ΑΕΚΑΡΑ», ο Αντώνης λέει πως στην Ελλάδα, φοράει πράσινα. «Παναθηναϊκός 13». Είμαι σίγουρος, ότι αν έχουν την ευκαιρία θα βρεθούν στο φιλικό του Ολυμπιακού, γιατί πάνω απ΄ όλα είναι σωστοί Ελληνες. Και νομίζω ότι θα είναι μία εμπειρία, που μόνο μία άλλη ισχυρότερη θα μπορούσε να είναι η σημαντικότερη της ζωής τους. Ενδεχομένως ένα φιλικό με τους ερυθρόλευκους. Olympic “the Greeks” VS Ολυμπιακός και οι περίπου 5000 Ελληνες του Ουέλινγκτον – και δεν ξέρω πόσες άλλες χιλιάδες που θα ταξίδευαν γι΄ αυτό το φιλικό να παραληρούν...


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου